Stig Eriksson (V) ledamot i kommunstyrelsen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
Gällivare

Skolnedläggningar sparar pengar

Under förra året stängdes tre skolor inom Gällivare kommun. Nedläggningarna skulle innebära att nio miljoner kronor sparades.

Hittills har de ekonomiska förväntningarna nästan helt infriats. Kvar finns kostnaden på 400 000 kronor för tomma skollokaler. Men det dröjer minst ett år innan hela effekten kan ses.

- Det har varit ett bra underlag och vi har nästan träffat målet. Att säga exakt hur det här kommer att sluta är naturligtvis svårt idag, det ser man på sikt. Kommer man upp i nästan 100 procent av det som varit tänkt att spara så är det väldigt stora pengar man talar om, på tio års sikt, säger Stig Eriksson (V) kommunstyrelsen i Gällivare.

Landsbygdsskolorna i Nilivaara och Nattavaara stängdes. Gunillaskolan en 1 - 9 skola i Malmberget likaså.

Och sparade pengar hittills i årets budget är 8,6 miljoner.

- Att ta bort skollokaler är alltid jobbigt och besvärligt. Men tyvärr är det så att i grund och botten ligger att vi minskar så mycket med elever. Och det ställer sådana krav att se över hur och på vilket sätt man använder lokalerna, säger han.

Gunillaskolan hade betytt en hel del lokalkostnader men den är i dag uthyrd till LKAB.

- Det är alltid bra om man kan hitta avyttringsmöjligheter för de lokaler man tar bort, konstaterar Stig Eriksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".