Landstingets kostnader för läkemedel fortsatt höga

Forsatt höga kostnader för läkemedel

Landstingets kostnader för läkemedel sjönk under förra året med två procent. Trots det är de fortfarande höga jämfört med övriga landet. Det framhåller revisorerna i en rapport till landstingsstyrelsen. Revisorernas ordförande Lars Hedberg säger att läkare ibland skriver ut för många läkemedel till äldre patienter.

Revisorerna konstaterar i en rapport att landstingets kostnad per invånare inom läkemedelsförmånen fortfarande är hög i en nationell jämförelse. 2008 uppgick kostnaden till 789 miljoner kronor, eller till 12 procent av landstingets totala bruttoutgifter.

– Läkemedelsgenomgångarna är inte hundraprocentiga, alltså att man inte går igenom läkemedlen för de gamla tillräckligt ofta för att se till att de får den medicinen, som de ska ha. Väldigt många äldre patienter får laxermedel och mycket lugnande medel och sådant som inte är bra för dem, säger revisorernas ordförande Lars Hedberg.

Revisorerna anser att landstingets styrning av läkemedelsanvändningen är otillräcklig. Ekonomistyrningen är inte ändamålsenlig och det finns brister i landstingets organisation för arbetet med läkemedelsfrågor

Landstinget har visserligen vidtagit åtgärder som lett till att kostnadsökningen brutits, men det finns mer att göra.

– Ja det är att göra läkemedelsgångar på alla enskilda boenden. Då skulle man komma ganska långt på kostnadssidan, säger Lars Hedberg.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".