Luleås kommunalråd Karl Petersén och Yvonne Ståhlnacke.

Luleå satsar på (S)äkra kort

Luleås Socialdemokrater satsar på säkra kort i sina nomineringar till kommunfullmäktige. Toppnamnen är inte helt otippat kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke. Men inte en enda person med invandrarbakgrund finns på valbar plats.

Socialdemokraterna satsar på säkra kort i toppen i sina nomineringar inför valet. Kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke har tackat ja och toppar listan. Men tredjenamnet i dag, Thomas Westman som är vice ordförande i tekniska nämnden, petas ner till 31 plats.

Nomineringarna innebär en föryngring av politikerna, men ingen med invandrarbakgrund finns på valbar plats.

-- Det är inte bra att så få har invndrarbakgrund, säger valberedningens ordförande Lennart Thörnlund (S). Men det är många av dem som tvekar för att de inte känner sig säkra på språket. Här måste vi förbättra oss, säger han.

Nomineringarna ska slutligen fastställas av Luleå arbetarekommuns årsmöte den 25 februari, men några betydande ommöbleringar brukar det inte bli.

I täten på nomineringarna alltså kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke, följt av riksdagsmannen Fredrik Sammeli Lundh som ingår i kommunfullmäktige redan i dag, kommunfullmäktiges ordförande Margareta Bladfors-Eriksson, samt kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson.

Den yngsta som nu nominerats på valbar plats är 20 år och den äldste 78 år. Det finns som vanligt många Metallare och de flesta nämndordförandena finns med. Sju personer är nya på valbar plats. En handfull kommer från SSU. Exempelvis David Nordström som sitter i ungdomsförbundets förbundsstyrelse, landstingsfullmäktige och redan i kommunfullmäktige. Däremot lämnar SSU:s distriktsordförande Åsa Junkka fullmäktige av personliga skäl.

Socialdemokraterna har i dag 32 av totalt 61 mandat i kommunfullmäktige.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".