1 av 5
Lars-Erik Aaro vd vid LKAB. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
2 av 5
Kapellet på Malmbergets kyrkogård. Foto: Maritha Mossberg SR/ Norrbotten
3 av 5
Stig Eriksson (V) Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
4 av 5
Del av Malmbergets kyrkogård. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
5 av 5
Eva Alriksson (M) Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

LKAB ska bli bättre på att planera

LKAB ger flera löften för Malmbergets framtid. Bland annat ska gruvbolaget ha en längre framförhållning beträffande samhällsförändringarna som påverkas av gruvdriften. Beskeden lämnades vid ett extra kommunfullmäktige i Gällivare, som handlade om stadsomvandlingen.

LKAB gav flera löften för Malmbergets framtid vid gårdagens kommunfullmäktige i Gällivare. Det handlade framförallt om att gruvbolaget ska få en bättre framförhållning.

– Mitt mål är att varje egnahemsägare, bostadsrättsinnehavare och hyresrättsinnehavare ska fem år innan veta hur min fastighet kommer att påverkas av gruvbrytningen, säger LKABs vd Lars-Erik Aaro

Förutom att gruvbolagets framförhållning ska bli bättre meddelade bolaget även att kyrkogården i Malmberget kommer att bli kvar. Detta trots att det finns malm där.

– Kyrkogården blir kvar och vi kommer aldrig att påverka den med vår gruvverksamhet. Vi kommer aldrig ens att undersöka det området vidare, säger Lars-Erik Aaro, vd vid LKAB.

Hur mycket malm är det som förloras där?

– Det är ett ansenligt tonnage. Men vi väljer det, för totalt sammantaget för LKAB och samhället är det bra att vi bestämmer oss för det här, svarar han.

LKAB ska inrätta ett informationskontor där befolkningen ska kunna få svar på sina frågor. Till våren och sommaren kommer besked om östra delen av Malmberget och de centrala delarna.

– Då har vi ett besked om omfattningen av den malmkroppen. Vad är det för volymer vi pratar om och vilka järnhalter pratar vi om. Så i slutändan ska vi tillsammans kunna konstatera är detta brytvärt eller inte. Ett scenario är att det är en väldigt stor malmkropp och då är det positivt för hela Gällivare kommuns tillväxt, säger Lars-Erik Aaro.

Fullmäktigeledamoten Stig Eriksson (V) välkomnar en bättre framförhållning, men vill ha ännu längre planering. Han får medhåll av Moderaten Eva Alriksson.

– Det allra viktigast kravet, som jag känner så här spontant, är naturligtvis att vi får en framförhållning på hur gruvans utbredning kan bli på 15-20 års tid, säger han.

– Även om det inte blir exakta siffror som det handlar om så bör man nog ha kanske 30 års framförhållning när det gäller ett boende, säger Eva Alriksson (M).

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".