Militärövning i fjällen kritiseras

För första gången kommer militärövningen Cold Response att hållas på svensk mark. Övningarna kommer bland annat att ske i området kring Riksgränsen och Abisko, där renskötare från både Sverige och Norge har betesmarker. Någort som Skandinaviskt forum för urfolkens rättigheter är kritiskt till.

Cold Response 2010 är en internationell övning med marin-, flyg- och arméförband från NATO och PfP-länder, Partnerskap för fred. I år rör det sig totalt om cirka 9 000 soldater och sjömän, varav 1000 är svenskar.

Lillian Mikaelsson menar att sådana här övningar egentligen inte får ske när det inte finns något bakomliggande hot:

- I första hand har man ju inte från Försvaret eller Regeringens sida brytt sig om urfolksdeklarationen som man har undertecknat. I artikel 30 står det att förhandlingar ska ske mellan urfolk och regeringen innan militära övningar sker på ett område. Dessutom får de bara ske om det föreligger ett hot och det gör det ju inte i det här fallet, säger Mikaelsson.

Men Thomas Blom, från Försvarsmakten, menar att de har tagit kontakt med samebyarna i tid. De har också bestämt med samebyarna att kontrollera med helikopter innan övningarna, om det finns någon ren på området.

- Vi har spelat med öppna kort, all information vi har fått till oss har vi lämnat till samebyn. Vi har väl kunnat träffas både en och två gånger till men det hade inte varit någon mer information till dem. Sen har vi också sagt att strax innan övningen ska vi genomföra en helikopterrekognosering, för att kunna säga vart det finns ren någonstans, säger Thomas Blom från Försvarsmakten.

Frida Fernqvist, SR Sameradion

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".