Banverket ser över helgberedskap

Banverket region norr kommer att se över sitt system med frivillig helgberedskap efter tågförseningarna i jul och nyår. Det kan bli en av ingredienserna i det åtgärdsprogram som Näringsdepartementet efterlyste vid ett möte i veckan.
Det var i tisdags som näringsminister Björn Rosengren mötte representanter för bland andra Banverket och landets tågoperatörer. Anledningen var de många tågförseningarna vid jul och nyår. Resultatet av mötet blev ett krav från näringministern att parterna ska analysera händelserna och återkomma med ett åtgärdsprogram senast i mitten av februari. Ett bra initiativ tycker Hans Gothefors som är informationsansvarig på Banverket region norr. De största problemen under helgerna uppstod för tågtrafiken i södra sverige men även den norra regionen drabbades av störningar. Det mest konkreta var när Luleå energi grävde av en kabel på Luleå bangård. Enligt Hans Gothefors innebar det att säkerhetssystemet i ett ställverk löste ut och slog av strömmen. Det i sin tur slog ut signalsystemet och när man försökte få tag i personal för att laga det gick man bet. Under helger har man ett frivilligt beredskapssystem där underhållspersonal kan anteckna sig. - Det fungerar vanligtvis bra, säger Hans Gothefors men den här gången fungerade det inte. Det fick till följd att tågtrafiken försenades. Att se över det systemet kan bli en nödvändig åtgärd och kan komma att ingå i en åtgärdsplan tror Hans Gothefors. Han menar också att den norra banverksregionen kan bidra till den analys som ska göras av parterna med erfarenhetern om snöröjning och köldproblem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista