Anita Engström, LO-ombudsman Norrbotten Foto: Inger Marklund SR

Kommunal sänker a-kasseavgift

Senaste året tappade LO i Norrbotten 1 500 medlemmar. Inom kort sänker Sveriges största fackförbund Kommunal, avgifterna till a-kassan med sjuttio kronor i månaden. Förbundet blir först i raden i LO-kollektivet att genomföra en sänkning.

Arbetslösheten blev inte så hög som väntat. Kommunal har haft ett stort medlemstapp sedan 2007 då det blev dyrare att tillhöra en a-kassa på grund av att avdragsrätten för den togs bort från skattsedeln.

När regeringen tog bort skattereduktioner för medlemskap i a-kassan så lämnade allt fler både a-kassa och medlemskap i facket. LO-tidningen konstaterar också att sambandet mellan kraftigt höjda a-kasseavgifter och att folk lämnar kassan är tydligt. Nästan en halv miljon människor lämnade a-kassan i Sverige under 2007 och 2008.

I fack där många är arbetslösa har avgifterna höjts rejält, exempelvis Hotell- och restaurang, Byggnads och Handels.

- Det man dragit in på hos våra medlemmar i den dåliga konjunkturen är först dagstidningar och därefter kommer att man avsäger sig fackavgifter, säger Anita Engström LO-ombudsman.

- Vi hör ju signaler om en konjunkturuppgång och sänks arbetslösheten då behöver ju inte kassorna ha in lika mycket pengar, så då kan det lätta förhoppningsvis och fler LO-fack kan sänka avgifterna, säger Anita Engström LO-ombudsman Norrbotten.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".