Så här ska det se ut vid det nya badet i Kalix på Strandängarna

Pengalån till Strandängarna

Kommunfullmäktige i Kalix diskuterar nu om kommunen ska satsa runt 40 miljoner i Strandängarna. Det finns nu ett samverkans- och tomträttsavtal med den lokala entreprenören.

Robert Forsberg (S) kommunalråd kallade det ett glädjens besked när fullmäktige öppnade idag. Avtalet innebär att kommunen måste låna omkring 40 miljoner kronor. Och det var inte alla som var glada över beskedet idag.

-I det här läget är det en omöjlig situation, vi kommer aldrig lyckas, säger Kenneth Sandberg, ordförande i Miljöpartiet. Folk blir väldigt ond och visst blir man upprörd. Det är allvarligt också när man säger att man ska spara 7-8 procent i alla övrig verksamhet.

Tror du inte att kalixborna är less på den här långbänken med Strandängarna, det har pratats år efter år att det ska hända något?

 -Jo vi var förhoppningsfulla när vi tog beslut 2006 att vi skulle satsa på Strandängarna och då fanns det en konsesus mellan partierna. Men sen har det här runnit ut i sanden. Det är det som känns bittert, fortsätter Kennet Sandberg. Jag tror att vi skulle kunna få en lösning där företagarna hade gått in och finansierat stora delar av det här i samverkan med kommunen och eventuella entreprenörer, det var den lösning jag såg framför mig när vi diskuterade det här.

Om fullmäktige fattar beslut om satsningen på Strandängarna, kommer bygget att startas i sommar.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".