Politisk kamp skakar Kiruna

Med ett halvår kvar till valet vill Socialdemokraterna i Kiruna sparka det kommunala bolaget Tekniska verkens ordförande och vice ordförande, som är Kirunapartister. Det här trots att Tekniska verken just nu är inne i en större affärsuppgörelse som är i sitt slutskede. Anledningen är det stoppade samarbetet mellan Socialdemokraterna och Kiruna partiet.

Tekniska verken har stora affärer på gång. Bland annat är ett nära samarbete med norska Troms kraft inlett och det är ordförande och vice ordförande som håller i trådarna.

Men nu föreslår Socialdemokarterna till kommunfullmäktigemötet nästa vecka att både ordförande och vice ordförande ska plockas bort eftersom de är kirunapartister och det samarbetet är stoppat.

Istället vill kommunledningen utse kommunalrådet Lars Törnman till ny ordförande.

Miljöpartisten Timo Vilgats, ledamot i tekniska verkens styrelse, säger att ett ordförandebyte sätter affärskontakter och mycket stora pengar på spel.

Styrelseordföranden Jörgen Lövgren som nyligen gått från Socialdemokraterba till Kirunapartiet tycker inte att man vägt in hur beslutet kan skada bolaget.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".