1 av 2
Svappavaara industriområde.
2 av 2
Rasborrning i Kirunagruvan. Foto: Magdalena Martinsson

Nya gruvor i Svappavaara

LKAB öppnar tre nya gruvor vid Svappavaara. I ett första steg ska LKAB investera 200 miljoner kronor i järnmalmsfyndigheten Gruvberget.

Brytningen kan starta under andra kvartalet i år, förutsatt ett godkännande från miljödomstolen.

Cirka 50 personer beräknas få jobb i Gruvberget som blir ett dagbrott. De två andra gruvorna är Levänniemi och Mertainen. 

LKAB redovisar dessutom en vinst efter finansnetto på 1 177 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i fjol. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 528 miljoner kronor.

-Många företag har visat vinst för fjärde kvartalet 2009. Vi är väldigt stolta över att kunna visa ett miljardresultat för hela 2009 med tanke på den djupa recession som varit, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Omsättningen minskade med 17 procent till 4 593 miljoner kronor mot 5 519 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår att utdelningen ska uppgå till 500 miljoner kronor. Året före uppgick utdelningen till 2 800 miljoner kronor.

LKAB planerar full produktion i samtliga järnmalmsanläggningar under 2010.

"Lagren av färdigprodukter är i dag mycket låga. Med tanke på de snabba omsvängningar som skedde under 2009 så är marknadsläget för året som helhet fortfarande svårbedömt", skriver bolaget i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista