Ylva Lövenborg, regionschef och Jenny Öhman, insamlings och kommunikationsansvarig på Röda Korset i norra Norrbotten. Foto: Boel Engkvist. SR Norrbotten

Förtroende kan komma att påverkas

Den senaste tiden har det varit turbulens kring Röda Korset i media med allt ifrån svindlerier till dyrbara dyrbara konferenser. Oavsett hur mycket sanning det ligger i den negativa mediala uppmärksamheten, så kommer folks förtroende för förbundet att påverkas.

Frivilliga som skramlar med Röda Korset-bössor på stan, har fått kommentarer om att exempelvis de skänkta pengarna går till egen ficka.

Jenny Öhman, insamlings- och kommunikationsansvarig för Röda Korset i norra Norrland säger till Norrbottensnytt att media har förvridit och gett en helt felaktig bild av frivilligorganisationens verksamhet. Organisationen har bland annat blivit anklagad för att ha lagt ut över en halv miljon kronor på konferenser i september 2009. Röda Korset har förklarat i media att dessa pengar är fördelade på ett 60-tal personer och under flera dagars konferensvistelse, och förbundet menar därför att det är en rimlig summa.

Nu får framtiden utvisa vad som komma skall.

Boel Engkvist, SR Norrbotten
boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".