Luleå hamn. Foto: David Zimmer, SR Norrbotten

Förlust för Luleå Hamn

Förra året blev ett rejält förlustår för Luleå Hamn. En förväntad vinst på drygt sex miljoner slutade på ett minus på dryga tre miljoner kronor, nio miljoner sämre än budgeten.

Anledningen till det dåliga resultatet var nedgången i konjunkturen, som ledde till färre båtar och minskade mängder gods.

- Vi är en industrihamn så när den stora tunga industrin går ner på tomgång så slår det hårt mot oss. Fördelen är att när det vänder för industrin så kommer även en snabb vändning för oss, säger hamnchefen Leif Åberg.

Förra årets förlust är det första förluståret på många år och kommer inte att innebära några förändringar i verksamheten.

I år tror Luleå Hamn att det ska bli ett bra år med en vint på närmare nio miljoner.

- 2008 var ett mycket bra år för oss, som året har startat i år pekar allt på att vi kommer att göra ett nästa lika bra resultat i år, vi räknar med en vinst i år på närmare nio miljoner, säger Leif Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".