Rent vatten för alla

Årets stora fasteinsamling är nu igång och pågår fram till påsk. Målet är att en miljon kronor om dagen ska samlas in i Sverige.

– Pengarna ska gå till kampen för rent vatten för de människor som inte har det, säger Roger Marklund, internationell sekreterare för Svenska kyrkan Luleå stift.

Den årliga internationella ombudskonferensen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, hölls häromdagen i Arvidsjaur. Som en händelse blev det också ett lämpligt startskott för Svenska kyrkans fasteinsamling 2010.

250 deltagare från hela stiftet deltog och de är representanter från församlingarnas internationella grupper, förtroendevalda och anställda.

Vatten är källan till allt liv. Ändå saknar mer än en miljard människor tillgång till rent vatten. Somliga måste gå timmar varje dag för att få tag i några liter av denna grundläggande rättighet. Och bara för att man har vatten är det inte säkert att det är rent, ofta är det vattnet bärare av sjukdom.

Rent vatten till alla människor är en av framtidens stora utmaningar. Under 2010 års upplaga av fotbollsturnéringen Piteå summergames den första helgen i juli, satsar därför Svenska kyrkans församlingar lokalt tillsamman med Piteå Summergames, på att stödja Svenska kyrkans vattenprojekt.