Nya gruvorna lönsam affär

De tre nya järnmalmsgruvor LKAB ska öppna i Svappavaaraområdet blir en riktigt bra affär för företaget. Omsättning kommer att öka med nära 40 procent. Och investeringskostnaden är snabbt intjänad.

 Det är en mycket lönsam gruvöppning LKAB har på gång. De 190 miljoner kronor företaget satsar på att öppna Gruvberget kommer snabbt tillbaka.

– Allting är ju färdigt. Det är innanför industriområde, du har infrastruktur på plats och en mycket rik malmbas. Man pratar om att på fem månader eller ett halvår har hela investeringen betalat sig. Det är klart att det är jättelönsamt, säger Hans Fängvall som är gruvfackets klubbordförande i Svappavaara och suppleant i LKAB:s styrelse.

Också det vattenfyllda Leveäniemidagbrottet är som lördagsgodis för LKAB. Visst tar det lite tid att pumpa bort allt vatten. Men därunder är det som ett dukat bord. Allt gråberg är borttaget på 80-talet och det är bara att börja skyffla upp malmen.

Dagbrott nummer tre, Mertainen, ligger visserligen en bit ifrån Svappavaara. Men så nära järnvägen att det bara är att lägga malmen på transportband direkt i tågvagn.

– Investeringarna i de här tre dagbrotten är oerhört konkurrenskraftiga när man jämför med alla andra järnmalmsprojekt i världen. Vi kommer att få en billig gruvproduktion från tre nya extrerna fyndigheter som kommer att komplettera Kirunavaaragruvan och Malmbergsgruvan på ett enormt fördelaktigt sätt, säger vd Lars-Eric Aaro.

Enligt LKAB finns 300 miljoner ton järnmalm i Svappavaarafyndigheterna. Det kan räcka för brytning i sisådär 40 år framåt.

Och de tre nya gruvorna, som beräknas vara i full drift om fem år gör att det statliga gruvbolaget rejält kan öka försäljningen och klirret i kassan.

– Fullt utslaget så handlar det med att vi ökar vår omsättning ned 30-40 procent, säger Lars-Eric Aaro.

Och vad betyder det för företagets resultat?

– Ja, det kommer att bli ännu bättre.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten