1 av 3
ETC, Energitekniskt Centrum, Piteå
2 av 3
Centrum för förgasningsteknik, ETC
3 av 3
Rickard Gebart, vd ETC

Stubbar framtida bilbränsle

Stubbar och grenar ska bli bränsle i bilar. Och hälften av allt drivmedel i Sverige ska kunna komma från skogen. Det är målet för forskningen i det nya laboratorium för förgasningsteknik som invigdes vid ETC, Energitekniskt Centum, i Piteå igår.

-Det är världsledande spetsforskning som vi bedriver här, säger Rickard Gebart, vd för ETC. Vi är kända för svartlutsförgasningen som är unik i världen. Det nya är att vi ger oss in i direkt förgasning av träråvara, träpulver, och det är en stor utmaning eftersom det inte har gjorts tidigare i den här omfattningen.

Förgasningsteknik är en grundteknik som kan användas för att göra el, kemikalier, drivmedel och bränngas av olika typer. ETC har tidigare förgasat svartlut från massaindustrin som kunnat omvandlas till diesel och el, nu är det dags för råvaror direkt från skogen.

-Det handlar om grenar, toppar och stubbar.Vårt grundkoncept är att jobba ihop med befintlig skogsindustri och nu tar vi det sämre sortimentet av träråvaror som inte duger till plankor eller pappersmassa.

Förenklat kan man säga att förgasningen går ut på att träet, biomassan, hackas sönder i sina minsta beståndsdelar. Sen sätter man ihop nya molekyler som blir gaser som används till el, uppvärmning, och kemikalier till konstgödsel, men främst syntetisk diesel och bensin.

-Nästan hälften av Sveriges försörjning av drivmedel skulle kunna komma från skogen, så det är en väldigt stor potential, säger Gebart.

Forskningen på ETC ligger nära industrin, som ett sista steg innan produkterna testas för kommersiell användning. Vid sidan om drivmedel kan också konstgödning bli en produkt i den nya direkta förgasningen av biomassa.

Investeringen på 4,5 miljoner i det nya centret har finansierats av Smurfit Kappa, Kempestiftelserna och Sparbanken-Nord samt egna insatser från ETC.

Sedan år 2000 har ETC tredubblat antalet anställda. Idag jobbar där 16 personer och just nu söker man ytterligare personal för att kunna vara omkring 20 anställda vid årets slut.

-Jag känner mig jättelycklig, det här är en stor dag, säger Rickard Gebart.

Vi har verkligen rustat oss till tänderna för att stå oss i en internationell jämförelse och jag tycker att vi har en förgasningsforskning av absolut högsta världsklass här i Piteå.

Vad kan det leda till i framtiden?

-För oss som forskare leder det till nya spännande forskningsprojekt, för våra partners hoppas jag till lönsamma affärer och ny sysselsättning och för samhället ökad självförsörjning av energi och minskat beroende av fossila energikällor.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista