Minskad handel i Gällivare

Gällivareborna minskar sitt handlande i den egna kommunen. Förra året sjönk handeln med två procent.

För att motverka detta pågår ett handelsprojekt sedan två år. Där ska handlarna locka kunder med olika arrangemang.

- Vi har ett handelsindex i kommunen som har sjunkit. Vårt ansvar för vår egen del är att göra atmosfären runt omkring butikerna fina, olika arrangemang och att hitta på aktiviteter som göra att folk tycker det är så trivsamt att man spenderar mer pengar här på hemorten, säger Mikael Isaksson ordförande i Svensk Handel i Gällivare.

Enligt Mikael Isaksson minskar den lokala handel mer i kommungrannen Jokkmokk men mindre i Kiruna. Förklaringen kan vara att det är längre avstånd till större shoppingstäder.

- Att åka 25 mil för att shoppa det är idag ett nöje, man åker ner och käkar och sådant där. Så den här trofastheten finns inte idag om man inte kan visa på att man är så pass mycket bättre eller att man är i samma klass, menar han.

Ansvaret är handlarnas tycker han.

- Jag tycker inte att man kan lasta på en konsument att du ska handla på orten för att du bor på orten, säger Mikael Isaksson.

För snart två år sedan påbörjades projektet för att skapa attraktivare handel i Gällivare. Kommun bekostar detta med 600 000 kronor.

Det har varit svårt att ena handlarna anser Mia Edin från företagsbolaget som leder projektet.

- Det är ett trettiotal egna företagare och då innebär det ungefär ett trettiotal egna viljor. Man har drivit handelsprojekt i den här kommunen flera gånger och det har alltid slutat utan egentlig vettig fortsättning, säger hon.

Men nyligen beslutades om olika regler som ska ena handlarna.

- Det här ska bli något som ger något för framtiden som vi kan driva vidare själva, med handeln, säger Mia Edin.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten