Elever vill byta skolkommun

Flera föräldrar till högstadieelever i Vuollerim vill skicka sina barn till skolan i Harads istället för Jokkmokk. 14 elever har ansökt om att få byta skola till hösten när högstadiet i Vuollerim läggs ned.

- Harads har en liten skolan som är väldigt lik Vuollerims skola och eftersom våra barn trivs här i Vuollerim så tror vi att de kommer att trivas i Harads. Östra skolan i Jokkmokk är större och vi tror att våra barn kommer att trivas och prestera bättre på den lilla skolan, säger Eva Hedman är en av föräldrarna som vill byta skolkommun.

Jokkmokks kommun har beslutat att högstadiet i Vuollerim ska läggas ned till hösten. Och meningen är att de 38 eleverna ska flyttas till centralorten.

En grupp föräldrar har tidigare ansökt om att starta friskola men planerna har tillfälligt stoppats då skolinspektionen ansåg att det fanns brister i ansökan. Ett beslut som föräldrarna har överklagat.

Nu har alltså ett flertal föräldrar börjat utreda alternativet att skicka barnen till Harads.

Elever och föräldrar har redan gjort ett besök på skolan i Harads och är nöjda med den, berättar Eva Hedman. Fast samtidigt säger hon att hon ännu inte gjort något besök på Östra skolan utan bygger sin åsikt på sin tidigare erfarenhet av att hon själv har gått i skolan, något som hon inte gillade:

- Men det kan ju ha ändrats sedan jag gick där, säger Eva Hedman.

Bodens kommun har tagit emot ansökan från 14 elever men grundskolechefen Bertil Sundström vill i dagsläget inte säga hur de kommer att ställa sig i frågan.

- Jag vill inte föregå någon utredning, men jag vill att vi så snart som möjligt ska komma fram till ett beslut. Både för vår egen planering i kommunen och för eleverna.

Men har ni möjlighet att ta emot 14 elever till skolan i Harads?

- Jag vill inte säga nåt om det men rent generellt är det svårt att säga nej till en elev som vill byta skola, säger Bertil Sundström grundskolechef i Boden.

Frågan är då om Voullerimföräldrarnas funderingar om att skicka barnen är en protest mot Jokkmokks kommuns beslut att lägga ner högstadiet.

- Vi gör det som är bäst för våra barn och vi anser att en liten skola är bra kvalité, säger Eva Hedman som kommer att skicka sin son till Harads om hon får för Boden kommun. Trots att de får ordna skolskjutsen själv.