Boden satsar på film

Flera av Norrbottens kommuner har varit tveksamma till att fortsätta som delägare i Filmpool Nord. I dagsläget har två kommuner i länet, Arvidsjaur och Gällivare, meddelat att man inte kommer att gå in med pengar.

Två kommuner, Arjeplog och Haparanda, har ännu inte tagit ett formellt beslut om fortsatt delägande. Övriga kommuner fortsätter som delägare, däribland Boden som till och med vill öka sitt ägande.  

- Om det nu är ett antal kommuner som går ur så måste ju de aktierna placeras någonstans hos de kvarvarande ägarna och då har vi sagt att vi är beredda på det, säger kommunalrådet Olle Lindström (M).

De kommuner som backar ur gör det av ekonomiska skäl och en del anser också att man helt enkelt inte fått ut tillräckligt av de pengar man satsat som delägare. Men Olle Lindström tycker att man måste se film som en viktig satsning för framtiden.

- Man måste ändå se på det här viktiga, att det här är någonting som stiumulerar och stimulerar också ungdomar att satsa på den här branschen och vi behöver en breddad arbetsmarknad och det är det vi satsar på i Boden just nu, säger Olle Lindström.

Landstinget i Norrbotten är i dagsläget den största delägaren i Filmpool Nord.