Bärplockning i hetluften igen

Sommarens turbulens kring de thailändska bärplockarna får inte upprepas. Ämnet var i fokus då en konferens hölls på länsstyrelsen i Norrbotten på torsdagen. Nu vill en del av bäruppköparna och grossisten Polarica städa upp i efterdyningarna. Polarica ska skicka egna kontrollanter till Thailand för att på plats kolla vad thailändarna erbjuds för villkor innan de kommer hit.

På konferensen deltog kommuner, landsting, LO, polisen och en del bäruppköpare bland andra.

Landshövding Per-Ola Eriksson bjöd in till en dialog om de utländska bärplockare som lockas till Sverige. Till Norrbotten kommer ju inte bara plockare från Thailand utan även från Ryssland, Ukraina, Estland och Polen.

Landshövdingen sammanfattade:

- Vi har sneglat på de regler och lagar som finns i Finland som också har många bärplockare. Deras regler verkar vettiga. Kanske ska vi försöka ta efter för att få mer ordning. Att ha skattefrihet upp till ett visst belopp för bären är något många skulle föredra exempelvis.

- Det finns en del bäruppköpare som tyvärr svärtar ner den seriösa bärhanteringen, fortsatte Per-Ola Eriksson.

Han betonade vikten av att få ut information till Thailand på ett tidigt stadium innan många funderar på att komma och plocka, så de får veta hur läget är på bärfronten och socialt när de kommer.

En av myndigheterna på plats var Migrationsverkets Gunilla Wikström, Norrköping, som snart färdigställer en granskning av de säsongsarbetande bärplockarna och hanteringen.

Men de som söker arbetstillstånd kommer inte att särbehandlas sade hon:

- Nej, vi kommer att tillämpa de vanliga bestämmelserna i utlänningslagen, som gäller vid ansökan om arbetstillstånd.

- Det är inte vår sak att kontrollera om det finns bär att plocka som arbete eller inte. Det är upp till de som bjuder in dem, att se till att arbete finns, säger Migrationsverkets Gunilla Wikström bestämt.

Det vill säga bäruppköparna som i sin tur skyllt uteblivna löner på att det inte funnits något arbete, det vill säga bärtillgång.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".