40-årig epok går i graven

En epok går i graven när Norrlandsflyg lämnar Gällivare och Norrbotten. Elva arbetstillfällen försvinner från Gällivare. Flygbolaget förlorade i landstingets senaste upphandling av ambulanshelikopterverksamheten i länet.

- Vi har lagt det bästa anbud vi någonsin kan göra med de förutsättningarna och det räckte inte för landstinget, säger Anders Annerfalk informationschef vid Norrlandsflyg.

Det vinnande anbudet lämnades in av Scandinavian medicopter med säte i Östersund. Enligt företagets vd Henry Hansen ska ambulanshelikopterverksamheten även i fortsättningen drivas från Gällivare från första december i år och sex år framåt.

Norrlandsflygs anbud var rejält högre än det andra bolaget.

- Jag har fått en uppgift på att det var cirka åtta miljoner kronor på årsbasis. I den nya förfrågan som kom från landstinget så hade man ställt högre krav, bland annat på tillgängligheten av en backup-helikopter och det gör att kostnaderna måste öka, säger han.

Norrlandsflyg grundades av fjällflygarlegenden Knut Hedström i Gällivare och har haft landstingets ambulanshelikopterverksamhet obrutet sedan 1992. Före det drevs den trafiken på uppdrag av rikspolisstyrelsen. Flygbolaget har skött den flygande ambulanstrafiken i Norrbotten under 40 år. Bolaget såldes 2008 och huvudkontoret flyttades från Gällivare till Göteborg.

Ambulanshelikopterverksamheten har gått med förlust de senaste åren.

- Under flera års tid har vi haft en dålig lönsamhet. Vi har haft högre kostnader än vad intäkterna har varit och har gått back på den här tjänsten. Och vi kan inte fortsätta göra det därför att det tjänar varken landstinget eller vi på, en operatör som går back, säger Anders Annerfalk informationschef vid Norrlandsflyg.

Hur mycket har ni gått back?

- Det kan jag inte gå in på, men det har varit en olönsam affär i alla fall, svarar han.

Vad som kommer att ske med de elva anställda i Gällivare är inte löst.

- Vad som kommer att hända exakt det kan jag inte säga, men vi arbetar intensivt på att hitta bra lösningar, säger Anders Annerfalk.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se