1 av 2
Charlotte Kalla på pallen med guldet kring halsen
2 av 2
Marcus Hellner vid målgången efter OS-guldet

Kalla och Hellner mot nya guld

Anna Haag och Charlotte Kalla. Emil Jönsson och Marcus Hellner. Det blir Sveriges lag i måndagens sprintstafetter i fristil i OS.

Uppställningar var väntade, även om Anna Haag fick beskedet först i fredags kväll efter sitt silverlopp i skiathlon.

-Vi bedömer att det kommer att bli en ganska tuff teamsprint. Haag visar en bra form, minst sagt, det gör Anna Olsson också, men med tanke på att det är skejt som Olsson inte riktigt har fått till, och teamsprint är annorlunda än en vanlig sprint också, säger damernas förbundskapten Magnus Ingesson.

Att Anna Olsson efter 10 kilometer fritt och den individuella sprinten, där hon var fyra, inte togs ut till skiathlon berodde inte på att hon sparades till sprintstafetterna.

-Nä, det var hennes beslut.

Beslutet om damuppställningen togs i onsdags, efter den individuella sprinten då det stod klart att stjärnskottet Hanna Falk inte skulle kunna tävla mer i OS med sin skada. Som alternativ till Kalla i sprintstafetten återstod då Haag och Olsson.

Men det dröjde till fredagskvällen innan Anna Haag fick reda på att hon kommer att tävla på måndagen. Silvermedaljösen från Orsa får därmed att digert OS-program. Efter sprintstafetten har hon kvar den traditionella stafetten och tremilen att köra. -Hon tål tätt mellan tävlingarna och gick ju bra på Tour de ski. Och hon gick ju inte sprinten, så det är ingen fara.

Lagen lämnas in på söndagen svensk tid och det återstår att se vilka lag konkurrenterna ställer upp med.

På herrsidan blir det också en sedan länge väntad konstellation. Emil Jönsson missade medalj individuellt, men har varit given i sprintstafetten väldigt länge. Och Marcus Hellners framfart i OS-spåren har ju inte gått obemärkt förbi.

Att det bara blir en dags vila mellan lördagens tremilslopp i skiathlon och sprintstafetten är inget som oroar.

-Det är varit så länge att det är de två som är de starkaste och håller de form och är friska så kör vi dem. Det har vi snackat om sedan länge med Marcus att han bara har en dags vila, men så är det för många nationer så det ska väl vi också klara av, säger landslagets sprintledare Arild Monsen.

TT/SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista