Dåliga isar i länet

Det råder mycket olika isförhållanden i länet. I fjällvärlden är det till största delen tjocka isar men vid kusten är det för årstiden ovanligt tunn is.

Lite förenklat kan man säga att det handlar om det snöat mycket eller inte. Vid kusten och i skärgårdarna där det ramlat ner ovanligt mycket snö är isen mellan 25 och 35 centimeter. Det håller bra för exempelvis skoteråkning. Men snön isolerar så att kärnisen inte växer till och tyngden av snön pressar upp flödvatten.

- Isarna är jämtjocka, från land och ändå ut i yttersta skärgården. Men den är inte särskilt tjock för årstiden, säger Andreas Josbrant vid Kustbevakningen i Luleå-

Trots att det är mitten av februari har inte isvägarna till Hindersön och Brändön i Luleå skärgård kunnat öppnas. Fortfarande pågår det försök att få till isvägarna men det kan bli så att det inte blir några isvägar i år.

- Så länge det är så tjockt snötäcke på isen så växer isen så mycket saktare. Och så länge det finns vatten på isen växer isen ingenting, säger Josbrant.

I fjällvärlden där det inte snöat så mycket är isen på många håll tjock och enligt polisen är det ett normalt år sett till antalet tillbud.

Men förra veckan gick Länsstyrelsens naturbevakare Joakim Pelli genom isen med sin skoter på Råneälven och enligt honom är isarna mer opålitliga än vanligt i år.

- Där det är lite strömmande vatten är det väldigt dåligt. Det är sämre is i bäckar och liknande, säger Joakim Pelli.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista