Gällivare

Flyget håller inte tiden

Flygbolaget Next Jet som trafikerar sträckan Gällivare - Stockholm har svårt att hålla tidtabellen. Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström är kritisk till de ständiga förseningarna.

- Jag har flugit ganska många gånger och jag tror inte att vi har klarat det en gång. Det ligger på två timmar och trettio eller fyrtio minuter. Vi kan inte hålla på så här, jag vill gärna att vi har en öppning Kramfors, det är inte där problemet är, men tiden blir för lång, säger han.

Det är den statliga myndigheten Rikstrafiken som upphandlar flygtrafiken till bland annat Gällivare.

Enligt avtalet mellan rikstrafiken och flygbolaget får flygtiden inte överskrida två timmar och tio minuter inklusive mellanlandning i Kramfors.

Kommunalrådet vill att ett snabbare flygplan används. Han har varit i kontakt med Rikstrafiken och kommer att påtala flygförseningarna för infrastrukturminister Åsa Torstensson.

- Ska vi ha "slingning" via Kramfors, vilket jag inte har något emot, så måste de sätta in en jetmaskin så att tiden hålls enligt avtal, tycker Tommy Nyström.

Enligt statistik som redovisas av flygbolaget själva så hölls tidtabellen till 93 procent under sista kvartalet förra året.

- Vi är inte nöjda med den här statistiken heller utan vi tar åt oss av de farhågor och synpunkter som vi får från kommunen och kommuninvånarna. Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra den här statistiken så att man känner att man kan lita på flyget och att man kommer fram, säger Brian Liddle pressansvarig vid Next Jet.

Ett snabbare plan sätts in när passagerarantalet ökar. Under våren kommer bolaget att sänka priserna på vissa avgångar.

- Ingen ser hellre än vi att vi har en gynnsam trend på Gällivare, att vi kan växa där, säger han.

Hur viktigt är det att hålla tidtabellen?

- Det är oerhört viktigt det ser vi som vitalt och vi är inte nöjda. Vi har ett kontinuerligt arbete där vi försöker förbättra, säger Brian Liddle.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se