Ingen rusning av utförsäkrade

Den förväntade anstormningen till arbetsförmedlingen av personer som blivit utförsäkrade från försäkringskassan har uteblivit.

- Det var tretton stycken i början men när vi väl kom till januari så var det tio kvar. Vi kanske får runt två per månad under 2010, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.

Gällivare har tio personer som får individuell arbetsintroduktion någon timme per dag. I Pajala finns en och i Jokkmokk ingen alls, hittills.

Arbetsterapeut, psykolog och socialkonsulent arbetar tillsammans med en handläggare.

- En del ska vi motivera bara till att börja tänka på att jag har möjligheter och andra kanske mycket längre, mot ett arbete. Vi börjar där kunden är, konstaterar Lena Jatko.

Arbetsintroduktionen pågår under tre månader och efter det kan personen slussas tillbaka till försäkringskassan för ny handläggning, och det finns olika sjukdomsorsaker.

- En del människor som har en anställning kan ha blivit utslitna på jobbet och är tvungen att försöka hitta något nytt hos sin arbetsgivare. Andra kan ha haft andra problem hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare. Det finns de som kanske inte är färdigutredda hos försäkringskassan, säger Sven-Erik "Eko" Nilsson handläggare vid arbetsförmedlingen i Gällivare.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se