1 av 3
Holländsk elitsoldat på vinterutbildning i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg.
2 av 3
Jarl De Jong, chef för det holländska elitförbandet, försvarsminister Sten Tolgfors (M), Urband Edlund chef Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg.
3 av 3
Holländska elisoldater övar i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg.
Arvidsjaur

Kyla och snö lockar utländska förband

Just nu är 350 soldater ur ett holländskt elitförband i Arvidsjaur för att få vinterutbildning. Idag fick de besök av försvarsminister Sten Tolgfors (M).

De holländska soldaterna kommer totalt att vara i Arvidsjaur under tre månader.

- Jag tycker det är jättekul att höra att holländarna är så positiva. De säger att de blivit mottagna väldigt väl, säger försvarsminister Sten Tolgfors och fortsätter:

- Vi har unika övningsförhållanden här, både vad det gäller kvalitet men också vad gäller storlek och det är något som många länder i europa faktiskt inte har.

Vad är bra med att utländska förband övar i Norrbotten?

- Det som är bra för Sverige är att det stärker också vår förmåga att samverka med andra och höjer vår kvalitet, säger Sten Tolgfors.

Holländarnas vinterutbildning sker vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur och det är kyla och snö som lockar allt fler utländska förband till vinterutbildning i Sverige.

Och framtiden för försvarsmakten är ljus, enligt Sten Tolgfors.

- Generellt är framtiden för försvarsmakten väldigt bra. Vi ser nu att man gör miljardöverskott, det vill säga man har stbilitet i sin ekonomi. Försvaret har en ny tydlig uppgift: Vi kommer att stärka landets försvarsförmåga, vi kommer att övergå till stående och kontrakterade förband och rekrytering på frivillig grund, så vi får en kvalitativt stärkt försvarsmakt, svslutar Sten Tolgfors.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".