OS-silver till Kalla och Haag

Charlotte Kalla och Anna Haag tog OS-silver i lagsprinten. Det var de svenska tjejernas andra OS-medalj. Sedan tidigare har Kalla ett guld och Haag ett silver. Det var Tyskland som spurtslog Sverige. För de svenska herrarna Marcus Hellner och Teodor Petersson gick det sämre. De blev utslagna redan i försökstävlingen.

Det blev en mycket rafflande och spännande final i damernas lagsprint, där det var upplagt för en fullträff. Det blev det nästan. Charlotte Kalla och Anna Haag tog OS-silver i sprintstafett. Guldet gick överraskande till Tyskland.

– Men vi är supernöjda. Vi gav verkligen allt idag, sa glad Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla och Anna Haag tillhörde guldfavoriterna inför måndagens sprintstafett. Främst för att de bevisligen är i toppform, och även för att flera stora namn från andra nationer avstod sprintstafetten. Norges Marit Björgen och Finlands Aino-Kaisa Saarinen och Virpi Kuitunen var bland dem.

Guldmedaljösen Kalla från 10 kilometer fritt och silverdamen Haag i skiathlon hade medaljvittring långt före start.

– Vi körde för guld, men det är otroligt roligt med silver, sade Anna Haag efter sitt andra OS-silver.

– Vi gav verkligen allt, fortsatte Charlotte Kalla. Taktiken var att köra for hela tiden och grilla de andra.

En taktik som nästan höll till guld.

Kalla testade konkurrenterna redan i semifinalen. I finalen satte hon högsta fart direkt på den första av sina tre sträckor. Men när det drog ihop sig hotades svenskorna av tyskorna Evi Sachenbacher-Stehle och Claudia Nystad.

Charlotte Kalla tvingades släppa Sachenbacher-Stehle förbi sig när hon för tredje och sista gången växlade över till Anna Haag. Claudia Nystad var först ut från stadion. Men Haag kontrade och ryckte uppför backen.

Haag var starkast i uppförsbackarna och hade Nystad bakom sig över sista krönet, men Nystad hade bättre glid och kom in på målrakan några meter före svenskan.

– Jag skulle ha haft några meter till över krönet. Kommer man i suget bakom tjänat man en massa, sade Haag.

– In på upploppet trodde jag att jag skulle kunna ta henne, men Nystad är otroligt stark på såna här distanser. Det ser man på alla tidskval i sprint i världscupen.

Oväntat nog blev det de två tyska veteranerna - 29 och 32 år - som knäckte svenskorna.

– Vänta bara ett par år. Charlotte och jag är rookies i sprintstafett och har inte direkt rutin i det här, sade Haag med ett stort leende.

– Det var skitkul att få köra ihop med Anna. Det här har vi talat om länge och nu är vi båda i så bra form. Men jag hade hoppats kunna ge Anna en lucka inför slutsträckan, sade Kalla.

Bronset gick till Ryssland och Irina Chazova och Natalja Korosteljova. Italien och Norge följde därefter.

Svenskorna har snart ny chans till OS-medalj. På torsdag väntar den traditionella stafetten. Med dubbla OS-medaljörer på slutsträckorna.

Resultat: damer, lag, sprint (f), final

1) Evi Sachenbacher Stehle/Claudia Nystad, Tyskland, 18.03,7, 2) Charlotte Kalla/Anna Haag, Sverige, 18.04,3, 3) Irina Chazova/Natalja Korosteljova, Ryssland, 18.07,7, 4) Magda Genuin/Arianna Follis, Italien, 18.14,2, 5) Astrid Uhrenholdt Jacobsen/Celine Brun Lie, Norge, 18.32,8, 6) Caitlin Compton/Kikkan Randall, USA, 18.51,6, 7) Daria Gaiazova/Sara Renner, Kanada, 18.51,8, 8) Riitta Liisa Roponen/Riikka Sarasoja, Finland, 18.56,6, 9) Kornelia Marek/Sylwia Jaskowiec, Polen, 18.59,1, 10) Karine Laurent Philippot/Laure Barthelemy, Frankrike, 19.04,2