Camilla Hansen toppar C-listan

Centerpartiet i Luleå kommun är klara med sin lista för höstens val till kommunfullmäktige och den toppas inte helt oväntat av Camilla Hansen.

2006 fick Camilla Hansen plötsligt hoppa in och ersätta den kände Centerpolitikern Lennart Lindström som avled.

Nomineringslistan innehåller 19 personer, varav bara två har utländsk härkomst. Camilla Hansen är en av dem.

– Jag är halvarab även om det inte syns och så har vi Mikko Timonen, som kommer från finska Centerpartiet och det är mycket bra. De är starka där, säger Camilla Hansen.

Hon anser att det blir en förnyelse av fullmäktigegruppen av partiet i Luleå då det finns 19 namn på listan och av de är sex nya, som inte ens har varit på listan tidigare. 

Bara en tredjedel är kvinnor på Centerpartiets lista till fullmäktige i Luleå.

– Vi har många kvinnor som sitter i nämnder hos oss. Alla vill inte stå på kommunfullmäktigelistan, säger Camilla Hansen.

Hon pekar på att partiet har utgått från vad medlemmarna önskar och hon tycker inte att var tredje på listan är så dåligt.

– Det är ju tre kvinnor av fem i toppen på listan till kommunen, säger Camilla Hansen.

Listan toppas av Camilla Hansen, Stefan Tornberg, Nils-Olov Lindfors och Carola Lidèn. Totalt på listan är en tredjedel kvinnor.

– Jag är glad att jag fått förtroendet att vara längst uppe på kommunfullmäktigelistan. Jag tar det som ett kvitto på att jag skött mitt uppdrag bra, säger Camilla Hansen.

I dag har Centerpartiet fyra ordinarie platser och två ersättare i kommunfullmäktige Luleå.

Camilla Hansen är också nominerad som tredjenamn på Luleålistan till landstingsfullmäktige. Men i landstingets fullmäktige kan det bli svårare att komma in då det finns två andra listor, Piteälvdals/Boden- Jokkmokks valkrets och landstingslistan för Östra Norbotten/Malmfältens valkrets, som har starka kandidater. Partiet har i dag fyra mandat i landstingsfullmäktige.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se