Matlandetambassadörer utsedda

Greta Huuva, Morgan Lundin och Tryggve Bergman,  utsågs idag av jordbruksminister Eskil Erlandsson till Matlandetambassadör från Sapmi, Lappland och Norrbotten.

Alla landskap i Sverige fick idag var sin Matlandetambassdör. Enligt jordbruksministern är det ett viktigt steg för att Sverige ska bli Europas nya matland. Så här presenteras våra Matlandetambassadörer av regeringen:

Sápmi: Greta Huuva

Greta Huuva driver restaurangen Viddernas Hus i Jokkmokk som serverar traditionell mat tillagad av lokala råvaror. Hon är också lärare i samisk matkultur på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk.

Greta är uppväxt i en renskötarfamilj i Tornedalen under självhushållningens tid. Nu använder hon de kunskaper hon har med sig från barndomen i sin matlagning och som lärare i samisk matkultur. Sedan tio år tillbaka driver hon restaurangen Viddernas Hus tillsammans med sin familj.

Gretas favoritmaträtt: Torrköttsoppa.

Norrbotten: Tryggve Bergman

Tryggve är arbetande styrelseordförande för Matproducenterna i Norr som är en ekonomisk förening med 33 livsmedelsproducerande medlemsföretag i Norrbotten som tillsammans har 1100 anställda.

Han har arbetat 30 år på företaget BD Fisk i Luleå först som produktionschef sedan marknadschef och slutligen som vd till och med 2009. I regeringens motivering står det att Tryggve Bergman har en gedigen erfarenhet från livsmedelsbranschen, såväl nationellt som internationellt.

Tryggves favoritmaträtt: Vilt från ren eller älg. Till förrätt blir det Toast Norrbotten med gravad lax i strimlor med senapssås samt Kalix Löjrom med rökt renstek och pepparrotsgrädde på ett mörkt formbröd. Till varmrätt blir det lättrökt renfilé med murkelsås och hasselbackspotatis på mandelpotatis. Till efterrätt blir det åkerbärssufflé.

Lappland: Morgan Lundin

Morgan Lundin driver tillsammans med sin sambo restaurangen The Square i Arvidsjaur.

Morgan utbildade sig till kock i Piteå. Efter att ha arbetat en tid som kock i närområdet flyttade han till London för att jobba. Sedan blev det Island, New York, Grönland, Schweiz och London igen. Efter sju år utomlands återvände Morgan till sina hemtrakter i Arvidsjaur och startade egen restaurang med fokus på lokala råvaror.

Det har också hunnit bli flera meriter från kocktävlingar för Morgans del. 2004 utsågs han till årets kock på Grönland, 2005 var han semifinalist i Årets kock i Danmark. 2006 tog han sig till semifinal i Årets Kock i Sverige och 2007 utsågs han till Årets Stormkock.

Morgans favoritmaträtt: Tycker om mat som lagats med omtanke - från grunden av riktiga råvaror.