37-åringens psykiska hälsa avgörande

Idag inledes hovrättsförhandlingen kring det så kallade Smedsbymordet. Både åklagaren och försvaret har överklagat tingsrättens dom på 14 års fängelse för den 37-årige man som i höstas dödade sin ex-sambo med en slaktmask.

Försvaret vill att mannen döms till rättspsykiatrisk vård, medan åklagaren, som yrkade på livstid i tingsrätten, nu vill nu se att straffet skärps. 

- Det är brott mot en närstående och det är barn närvande så det är många försvårande omständigheter, säger kammaråklagare Karin Hansson som även i hovrätten yrkar på livstids fängelse.

Men försvaret vill att mannen döms för dråp och att han får rättspsykiatrisk vård.

Därför blir huvudfrågan i hovrätten om 37-åringen var psykiskt frisk när han i höstas dödade sin ex-sambo med en slaktmask.

I tingsrätten redovisades ett rättspsykiatriskt utlåtande som säger att mannen inte led av psykisk störning vid brottet.

Försvaret hävdar nu att 37-åringen under lång tid har lidit av psykiska problem och psykiatrisk expertis ska vittna om det.

Dessutom vill försvaret att socialstyrelsens rättsliga råd granskar det rättspsykiatriska utlåtandet från tingsrätten.

- Det finns brister i det rättspsykiatriska utlåtandet. Man har bland annat inte använt rätt metoder. Vi anser att i ett sådant här allvarligt fall, ett så allvarligt brott, är det viktigt att man gör en grundlig bedömning. Det har inte skett och därför är det viktigt att det rättsliga rådet utreder det, säger Thomas Bodström, 37-åringens försvarare.

Rättegången i hovrätten fortsätter i morgon.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se