Fler sommarjobb att söka i år

Tillgången på sommarjobb är bättre i år än förra året. Och igår strömmade flera tusen ungdomar i Luleå till Arbetsförmedlingen för att träffa arbetsgivare.

Arbetsförmedlingar håller kampanjer för sommarjobb i Sverige och det ser ljusare ut för ungdomarna. Bara i Luleå har 325 fler jobb kommit in jämfört med samma tid förra året.

- Det är ett slags trendbrott nu. Förra sommaren fanns det knappt några industrijobb exempelvis. Det var stopp. Men det vänder nu. Även service- och tjänstesektorn efterfrågar semestervikarier, säger Robert Bernhardsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå

Han menar att rent allmänt kommer det, på hela året, ändå att ta ett tag innan hela arbetsmarknaden återhämtar sig.

På Arbetsförmedlingen ringlade köerna till bemanningsföretag, vårdföretag, industrier, restauranger med flera som hade företrädare som pratade för sina sommarjobb.

- Jag vill ha arbete i vård- och omsorg , sa Amanda Niemi, som går sista året på omvårdnadsprogrammet i Luleå. Jag trivs inom vården.

Och hennes kamrat Louise Andersson, på mediaprogrammets sista år sa:

- Jag tar studenten i sommar och ska sedan åka och jobba i Norge. Jag har haft fotografi på schemat men vill nog helst satsa på musiken nu. Men i sommar tar jag alla jobb jag kan få, bara det är trevliga människor där så går det bra!. Jag behöver pangarna till flytten.

På onsdagen handlar det om jobb och studier i utlandet på Arbetsförmedlingen i Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se