Hellner gav Sverige OS-guld

Sverige tog guld i herrarnas skidstafett på 4x10 kilometer vid OS i Vancouver. Guldkvartetten Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Gellivares Marcus Hellner tog Sveriges första OS-guld i stafett på 22 år.

Det var Gellivarebon Marcus Hellner som på den sista sträckan säkrade guldet.  Med den  svenska flaggan i handen gled Hellner i mål 15,9 sekunder före Norges Petter Northug. Bronset gick till Tjeckien.

Det var tungt, det var blött, det var ymnigt snöfall och det var på "ruggade" skidor som den svenska kvartetten i OS-stafetten tog sig an onsdagens svåra uppgift.

Det började bra och blev bara bättre och bättre.

Daniel Rickardsson var stgartman och växlade som trea, bara tre sekudner efter fransmannen Jean Marc Gaillard.

- Det kändes bra, men det var mycket nysnö i spåren och svårt att skapa en lucka när jag var i ledning, sade Rickardsson, som upplyste om att alla svenskarna körde på ruggade skidor, och inte fästvallade, i det blöta föret.

På andra sträckan hjälptes Johan Olsson och fransmannen Vincent Vittoz år att dra upp tempot. Hårdkörningen resulterade att Norges Odd-Björn Hjelmestedt släppte tätklungan och var 34 sekunder efter ledande Olsson.

- Ett perfekt lopp för mig. Jag kunde gå starkt på andra och tredje varvet. Odd-Björn hade jag väldigt bra koll på, jag fick uppgifter om honom hela tiden, sa Johan Olsson.

På tredje sträckan var det Anders Södergren och Maurice Manificat, Frankrike höll farten uppe hela första fristilsmilen, medan tjecken Jiri Magal envist låg kvar sist i tättrion. Södergren lämnade över till Marcus Hellner med några sekunders ledning och viktigare var att Norges fruktade avslutare Petter Northug hade 37,5 sekunder fram till täten från sin sjätteplats.

Hellner, guldmedaljören i skiathlon, fick göra det mesta grovgörat i täten. Northug hade tagit in tio sekunder efter första varvet, 3,3 kilometer och närmade sig ytterligare.

Vid sista varvningen var avståndet 15 sekunder. Men Marcus Hellner hade ett guldsvar.

I den sega uppförsbacken ut från stadion lämnade Hellner fransmannen Emmanuel Jonnier och tjecken Martin Koukal efter sig.

Resten blev en suverän färd mot Sveriges första stafettguld i OS sedan 1988 och sitt andra i detta olympiska spel.

Hellners guldmarginal blev 15,9 sekunder till Northug, som vann spurtstriden bakom Hellner före Koukal och Jonnier.

Hellner historisk

Marcus Hellner tog sitt andra OS-guld på onsdagen och blev därmed historisk. Bara åtta svenskar har vunnit två guld i ett och samma vinter-OS.

* Martin Lundström, skidor, 1948 (18 km och stafett)

* Sixten Jernberg, skidor, 1964 (50 km och stafett)

* Toini Gustafsson, skidor, 1968 (5 km och 10 km)

* Gunde Svan, skidor, 1984 (15 km och stafett) och 1988 (50 km och stafett)

* Thomas Wassberg, skidor, 1984 (50 km och stafett)

* Tomas Gustafson, skridsko, 1988 (5 000 m och 10 000 m)

* Björn Lind, skidor, 2006 (sprint och sprintstafett)

* Marcus Hellner, 2010 (skiathlon och stafett)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.