Sänkt straff för yxman

Hovrätten ändrade idag domen mot den man i 40-årsåldern som dömdes till fängelses i fem år för mordförsök efter en händelse i Korpilombolo.

Hovrätten sänkte straffet och dömer mannen till försök till dråp och fängelse i fyra år.

Mannen ska enligt rätten hänsynslöst ha huggit en annan man med en köttyxa.

Det var i höstas som ett bråk uppstod i den misshandlades bostad.

Den dömde mannen i 40-årsåldern färdades då förbi 70-åringens bostad och beslutade sig för att gå in. I bilen satt en kompis och väntade på 40-åringen som efter en stunds väntan gick in i 70-åringens bostad och såg där tumultet mellan de två och där 40-åringen då hade en kniv i handen.

Vittnet lyckades få bort kniven men en stund senare hade 40-åringen fått tag i en köttyxa som han sedan misshandlade 70-åringen med.

Vittnet blev chockat av händelsen men ringde bland annat polis.

Hovrätten skriver i sin dom att de fäster stor vikt vid vittnets berättelse och att den berättelse som 40-åringen gett för tanken till skrönans värld.

Sedan gör hovrätten en annan bedömning av vad 40-åringen gjort sig skyldig till för brott. Tingsrätten ansåg att det var mordförsök medan hovrätten anser att det handlar om försök till dråp då de menar att dådet inte var planerat och att straffet då bör vara fängelse i fyra år.

Den misshandlade 70-åringen har inte velat medverka i utredningen i brottet och i tingsrättsförhandlingen var han tydlig med att påpeka att det inte var 40-åringen som hade misshandlat honom. Vid ett nytt förhör i hovrätten fortsatte han att inte lämna några uppgifter. Men trots det så menar rätten att vittnets uppgifter är trovärdiga, och väljer gå hans linje. 

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se