Kyligt värre

Under flera dagar har det varit mellan 30 och 40 grader kallt på flera håll i länet. Men nu tycker  till och med norrbottningarna att det börjar vara nog så kallt.

Idag fick bland annat skolan i Töre stänga på grund av av ett längre strömavbrott. Men för Törebon Juha Filpu är inte kylan det värsta.

- Jag har inget emot kylan, det är bara så dyrt med elen. Februari är den kallaste vintermånaden, ungefär som när jag växte upp och det är bara veklingar som stannar hemma.

Natten till igår var det köldrekord i länet med 42 minusgrader i Naimakka och kylan fortsätter till åtminstone lördag. En del tåg är rejält försenade och ersättningsbussar har fått sättas in. Bert Lidström kör en av bussarna till Kiruna:

-Det här tågeländet är sent idag igen och nu ska vi köra buss upp till Kiruna. Det är inte första gången vi kör till Kiruna, men jag försöker lätta upp stämingen lite med att berätta om alla de här kraftverken vi far förbi. Det är ju ganska fint, säger Lidström.

Under dagen har det varit elavbrott. I Töre var 900 hushåll utan ström i sex timmar. Skolan, affären och bensinmacken fick stänga och Juha Filpu har goda råd för hur man ska klä sig för att klara kylan.

-Man ska klä sig i flera lager och helst runt midjan, för där kryper kylan in och det är inte bra med de där nya moderna brallorna som hänger på halv stång, säger Juha Filpu.

Reporter Reine Sundkvist