Erik Söderlund (MP). Foto: Inger Marklund/SR Norrbotten.

Politikerna får veta för lite

Politikerna i Norrbottens landsting får veta för lite av tjänstemännen innan de ska fatta beslut och de ser inte hur besluten landar i verkligheten. Det tycker politikerna själva.

Det framkom i en debatt i landstingsfullmäktige i går, då landstingets egen demokratiutredning diskuterades. Annars anser fyra av fem politiker i fullmäktige att uppdraget är mycket intressant. Det är bara sex ordinarie ledamöter som har hoppat av landstingsfullmäktige under senaste tre åren.

- Politikerna gillar sitt förtroendeuppdrag, säger en av ledamöterna i den tvärpolitiska demokratiutskottet, Erik Söderlund (MP). Men det är inte lätt att kombinera privatliv med uppdraget, tycker de. Fyra av tio tycker att det är svårt.

Han berättar att ledamöterna i landstingets demokratiutskott, nästan alltid slutar i en överenskommelse och konsensus efter diskussioner.

Ändå har oppositionen flera förbehåll mot den här demokratiutredningen. Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti, menar att landstingsstyrelsen och fullmäktige håller på att "avlövas" på sin beslutandemakt. De politiska besluten tas alltmer i tjänstemannarum, hävdar han.

- Det är faktiskt diktatoriskt. säger Kenneth Backgård (NS).

En enkät har genomförts för att få veta vilken profil de valda fullmäktigeledamöterna har.

Den visar bland annat att:

- 15 procent är födda i ett annat land.

- Tre fjärdedelar av dem läser handlingar mer än fem timmar i veckan.

- 61 procent av ledamöterna är män, 39 procent kvinnor.

- Mer än 90 procent av ledamöterna har också uppdrag i beredningar och andra organ inom landstinget.

- Utbildningsnivån är hög hos ledamöterna. Hälften har eftergymnasial utbildning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista