''Flamman brinner''

På onsdag den 3:e Mars är det 70 år sedan tidningen Norrskensflamman i Luleå utsattes för ett mordbrandsattentat. Det har kallats det grövsta inhemska terrorattentatet i svensk historia. Fem människor dog i lågorna, två var barn.

Natten till den 3:e Mars placerade fem attentatsmän en sprängladdning i den kommunistiska tidningen Norrskenflammans tryckpress. Resultatet blev en våldsam brand i tidningshuset som också inrymde bostäder. Fem människor dog, varav en tolvåring och en åttaåring.

Kerstin Bergström var sex år den natten och bodde granne med Norrskensflamman.

- Min morbror kom rusande och ropade. " Flamman brinner! "

Jag kommer ihåg att det var en väldigt kall natt, med norrsken. Men det var inget norrsken vi såg genom fönstret, det var Flamman som brann, berättar Kerstin Bergström.

- Jag hade en annan morbror som bodde i själva tidningshuset. Och vi undrade hur det gått för honom. Han klarade sig men blev invalidiserad efter att han försökt fira sig ner från tredje våningen med ett lakan som gick av.

Bakgrunden till attentatet var politisk. Norrskensflamman hade tagit parti för Sovjetunionen i det pågående Vinterkriget i Finland och det hade väckt ont blod, tidsandan sa att Finlands sak var vår.

En månad efter terrordådet greps tre unga officerare, en värnpliktig och en journalist på tidningen Norrbottens-kuriren.

Senare greps också stadsfiskalen i Luleå, motsvarande polischef, och ytterligare en officer.

Samtliga inblandade dömdes till mellan två och sju års fängelse men benådades redan 1944 av samlingsregeringen.

- Jag minns att domarna kommenterades, att de kom så oerhört lindrigt undan. De hade ju begått fem mord.

Men de hävdade ju att de inte visste att det bodde människor i huset. Men det var ju bara påhitt, säger Kerstin Bergström som alltså bodde granne med Norrskensflamman vid attentatsnatten.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se