Nothland Resources gruvverksamhet i Pajalaområdet.

Omöjligt överklaga miljöbeslut

Finsk-svenska gränsälvskommisssionen förbereder sig för beslut om tillstånd till starten av två gruvor i Pajala och LKAB:s sjötömning i Kiruna. Om kommissionen skulle hinna fatta ett beslut innan de mister sin makt kan beslutet inte överklagas.

LKAB vill tömma en del av Luossajärvi i Kiruna och kommunens stora oro är att det i sin tur ställer till problem, eller miljökatastrof, med kvicksilver-granatsjön Ala Lombolo.

Tillståndsfrågan har hamnat på Gränsälvskommissionens bord eftersom den i slutänden berör älven. Men deras beslut kan inte överklagas och det bekymrar AnnCatrin Fredriksson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Kiruna.

– Vi känner en oro. Jag kan förstå att man inom näringslivet tycker att det är viktigt att man snabbt får ett ja eller nej när man vill vidta en åtgärd. Men i stora ärenden som det här som har ett mycket starkt allmänt intresse och en lokal miljöpåverkan så är det problematiskt att man inte kan överpröva ifall beslutet skulle kännas väldigt fel eller om man tappar bort någonting, säger hon.

Nu återstår att se om gränsälvskommissionen hinner fatta beslut innan regeringen plockar bort kommissionens beslutanderätt, målet är att det ska ske till 17 juni. Och motiveringen är just att det inte går att överklaga besluten vilket strider mot Europakonventionens mänskliga rättigheter.

Också starten av Pajalagruvorna är frågor för kommissionen. Men om de inte hinner backas ärendet bakåt till miljödomstolen. Därifrån kan det sen överklagas till miljööverdomstolen och en sväng i högsta domstolen.

Det skulle förstås kunna försena gruvprojekten kraftigt.

Manfred Lindvall, miljödirektör vid Gruvbolaget Northland resources, hoppas på beslut i gränsälvskommissionen.

– Det är en fördel i och med att man undviker en extra runda med ärendet, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista