Företagaren Karin Mogemark i Lakaträsk tycker informationen varit dålig

En enda ansökan om glesbygdsmiljoner

Företag och kommuner i glesbygden kan nu söka pengar från Tillväxtverket för att utveckla samhällsservicen. Men efter tre veckor har bara en enda ansökan kommit in.

Det finns 17 miljoner kronor avsatta till projektet "Lokala servicelösningar", som startade den 1 februari.

– Vi har hittills fått in en ansökan, men det har kommit in många frågor om olika projektidéer, säger Annika Lidgren, utredare på Tillväxtverket.

Miljonerna är tänkta att användas till pilotverksamhet, där olika aktörer kan prova på nya servicelösningar eller utveckla gamla idéer.

I byn Lakaträsk, sex mil norr om Boden, driver Karin Mogemark minilivsbutiken och vandrarhemmet Karins Bed and Breakfast. Hon har inte hört talas om Tillväxtverkets miljoner för glesbygdsutveckling.

– Nej, det har varit dåligt med information till oss småföretagare, säger hon.

Men hon saknar inte idéer om vad hon skulle kunna göra med rätt stöd.

– Jag funderar på att börja sälja receptfria läkemedel. Sedan skulle jag gärna öppna bensinmackarna som finns här, de är ju godkända till och med år 2013.

Och det är just den typen av service som Tillväxtverket vill uppmuntra och som man hoppas få in fler ansökningar om.

– Vi hoppas att vi ska få ansökningar särskilt från de allra mest glesbygda områden i landet, både i norr, men också i vår skärgård, säger Annika Lidgren på Tillväxtverket.

Samed Salman, SR Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".