Vinterkylan är ett problem för köldkänsliga. Foto: Scanpix.

Kyla svårt för köldkänsliga

Senaste veckornas bitande kyla har inte enbart fått konsekvenser för tågtrafiken och hustak. Kylan är också ett direkt hälsoproblem.

För en del männsikor får nämligen kylan stora konsekvenser i det vardagliga livet.

Ingela Carlsson, arbetsterapeut vid Handkirurgiska kliniken Malmö-Lund, har skrivit en doktorsavhandling om det relativt outforskade syndromet köldkänslighet

- Man upplever smärta och värk, och att man får en försämrad gripkraft. Man känner av stelhet och domningar. Och de här symptomen kan sitta i under lång tid, det kan ta flera timmar. För de som har det riktigt besvärligt kan det sitta i ett helt dygn.

Ja det är i samband med kontakt med kyla som problemen uppstår. Kanske är man utomhus och det är kallt, eller så kanske man gör något så simpelt som att handla mat från frysdisken.

Och det är alltså vanligt bland personer med någon form av handskada - 45% av dom personer som Ingela Carlsson har undersökt i sin doktorsavhandling, hade tydliga problem med köldkänslighet. Allra vanligast var det hos personer med så kallat hand-arm vibrationssyndrom, något som man kan få efter långvarigt bruk av vibrerande handverktyg - till exempel borrmaskiner. I den här gruppen hade tre fjärdedelar problem med köldkänslighet. Ingela Carlsson igen.

- Slutsatserna är att det här är ett väldigt stort och allvarligt problem för patienter som har en handskada och att det kan få väldigt stora konsekvenser. Om man till exempel har ett utomhusarbete så kanske man måste ha förändrade arbetsuppgifter eller man kanske rent av måste byta arbete. Om man är intresserad av fritidsaktiviteter där man är ute, så kanske de möjligheterna också blir begränsade.

Peter Alestig, SR Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista