LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: LKAB.

Rekordmånga sommarvikarer behövs

Behovet av semestervikarier och feriearbetare är rekordstort hos gruvbolaget LKAB. Till gruvorna i Kiruna och Malmberget behövs i sommar 500 semestervikarier och cirka 80 feriearbetare. Det är fler än rekordåret 2008.

LKAB går för fullt och behovet av semestervikarier och feriearbetare är stort till gruvorna i Kiruna och Malmberget. I år söker gruvbolaget till och med fler vikarier än rekordåret 2008.

– Vi kommer nog att ha ett behov av cirka 500 semestervikarier i Malmfälten och ett 80-tal ungdomar i feriearbete. Det blir nästan 600 totalt om man lägger ihop vikariatsbehov och de feriearbeten vi kan erbjuda, säger Per-Olov Fjällborg, rekryteringschef vid LKAB.

Förra året, 2009, som var ett krisår för LKAB så stoppades alla intag av semestervikarier och feriearbetare. Produktionen stod stilla under flera veckor innan konjunkturen för järnmalmen vände.

– Det är ungefär i samma storleksordning som 2008 som var ett riktigt högkonjunkturår när vi också gick för fullt, kanske till och med lite fler i år, säger han.

Erbjudandet om feriearbete för ungdomar riktar sig till de anställdas barn och ett sommarjobb kan vara början till en fortsättning inom bolaget.

– Det är ett utmärkt sätt att, både för den anställde och för företaget, få känna på varandra helt enkelt, säger han.

Per-Olov Fjällborg är glad över rekryteringsbehovet.

– Det är ett glädjebesked att få komma med det här. Det är ett tecken på att företaget också går för fullt, konstaterar Per-Olov Fjällborg.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista