Anne Melin barnmorska, Cecilia Asplund nybliven mamma med Noel, Inger Malmgren barnsköterska och Ingela Eslund barnmorska på Gällivare sjukhus. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Gynekologbrist hotar Malmfälten

Inom ett par år befaras en akut brist på gynekologläkare i Malmfälten. Detta då samtliga tre fast anställda läkare uppnår pensionsåldern inom två och ett halvt år, och situationen oroar personalen vid Gällivare sjukhus.

- Jag känner det väldigt hotfullt. Jag har funderat mycket över om man ska bli kvar eller söka sig någon annanstans, säger Anne Melin barnmorska i Gällivare.

Varför det?

- Det kanske blir stafetter och man känner inte läkarna så mycket som dem man har jobbat med i så många år, svarar Anne Melin.

Problemet är känt inom landstinget. Anna Pohjanen är länschef för kvinnosjukvården i Norrbotten.

- Ja självklart är det ett problem. Det är ganska svårt att få bofasta gynekologer till Malmfälten, säger hon.

Trots upprepad annonsering är det svårt att hitta läkare.

- Det är svårt att rekrytera specialister och överläkare till Malmfälten och även hit till kusten. När man annonserar efter specialistläkare så får man inte särskilt många svar. Det vi måste göra är att utbilda själva, säger Anna Pohjanen.

- Det är klart man funderar hur det ska bli i framtiden och hur läkarsituationen ska lösas. Om vi kommer att få några fasta läkare eller om det ska bli någon slags rotation, säger Inger Malmgren barnsköterska på Gällivare sjukhus.

Och det finns planer på en form av både rotation från kusten och en fast stafettläkarkedja.

- På sikt är tanken att vi ska kunna bemanna Malmfältens kvinnosjukvård med de läkare vi har nere vid kusten. Här vid kusten håller vi på att bemanna upp för att kunna täcka hela länets behov. Vi kan inte det idag och vi kommer inte att kunna det tillräckligt fort för att klara Malmfältens behov när de som är bofasta där går i pension, konstaterar Anna Pohjanen.

Det finns en oro för att hela förlossningskliniken i Gällivare på sikt försvinner.

- Man är ju orolig och funderar hur det ska bli här och vad det ska bli av den här kliniken helt enkelt. Regionalt sett så är det omöjligt det är för långa avstånd, säger Ingela Eslund barnmorska vid Gällivare sjukhus.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista