Från Kalamarksrättegången

Kalamarksmordet utreds igen

Det brutala rånmordet i Kalamark i april 2004, där en man mördades och en annan misshandlades svårt, ska utredas igen.

Det är den man som dömdes till livstids fängelse i hovrätten som efter en andra påstötning i Högsta domstolen nu fått gehör. 

Att Högsta domstolen beviljar resning är mycket ovanligt. Endast ett fåtal av de flera hundra personer som söker beviljas resning.

Högsta domstolen öppnar nu ärendet och skickar det vidare till riksåklagaren. Det kan betyda att den så kallade Kalamarksmördaren får en ny rättegång.

- Det är naturligtvis ett steg närmare en resning. Det visar att Högsta Domstolen tycker att om våra påståenden stämmer, så leder det sannolikt till en resning, säger Johan Eriksson, den livstidsdömdes advokat.

Men än är det inte klart. Bland annat ska ny rekonstruktion göras, och först efter det tar Högsta Domstolen beslut i frågan om det ska bli resning eller om hovrättens livstidsdom står fast.

Anledningen till att rekonstruktionen ska göras om, är att den dömde påstår att det är fler än han som kan vara skyldiga till brottet.

Den dömde har gjort en egen rekonstruktion som gör att HD vill att polisens rekonstruktion ska göras om för att det inte ska finnas några tvivel.

I praktiken betyder det att HD nu uppdrar åt polisen att återuppta förundersökningen i fallet och det är en mycket ovanlig åtgärd.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista