Foto: Scanpix

Norrbotten undantas från nya regler

Undersökningar har visat att något är galet med gäddbestånden längs Östersjöns kust. Nu införs nya regler med bland annat fångstbegränsning på gädda. Eftersom norra Bottenviken inte omfattas av problemen kommer dom nya reglerna inte att beröra länet.

– Vi jobbar för att hitta orsakerna, men vi vet ännu inte varför. Det verkar som om minskningen hänger samman med att reproduktionen i dessa områden inte lyckas, säger Ulf Bergström, biolog på Fiskeriverket.

Även fiskare har märkt av detta genom att fångsterna minskat på många håll, framför allt längs öppna kuststräckor.

När föryngringen inte fungerar som den ska är det viktigt att minska fisketrycket. Därför införs nu bestämmelser för att minska fisketrycket på gädda i Östersjön och framför allt på stor gädda.

Anledningen till förbudet att ta upp gäddor större än 75 cm är att de stora gäddorna är extra viktiga för återväxten. De lägger fler och större romkorn och ynglen som kläcks ur sådan rom har större chans att överleva. De kan snabbare passera de kritiska tidiga stadierna i uppväxten.

För att begränsa fisketrycket ytterligare får varje fiskare dessutom ta max tre gäddor per dygn

Att inte norra Bottenviken omfattas av problemen förklaras av Martin Rydgren, som är handläggare av ärendet på Fiskeriverket:

– Det finns en rad faktorer som göra att ni uppe i norr inte berörs. Dels är fisketrycket lägre, sedan ser man inte samma problem med att det finns brist på gädda. Det kan bero på att dom regler för nätfiske som finns i Norrbotten gör att fler gäddor överlever, säger Martin Rydgren.

Ulf Larsson/SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Fakta ny reglerna

Gäller i Östersjön, undantaget Bottenviken (områden 31)

Gäller från 1 april 2010 och tills vidare

Gäller handredskap, som spö, dörj-, angeldon-, trolling- och utterfiske

Max tre gäddor per fiskare och dygn får behållas

Endast gäddor med en storlek mellan 40 cm och 75 cm får behållas  

Källa: Fikseriverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista