Mordhot är vanligast i Boden

Socialsekreterare utsätts ofta för dödshot, men trots att det alltid ska anmälas leder det mycket sällan till åtal. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort. Enligt statistiken är Boden den kommun i Norrbotten där mordhoten är i särklass vanligast.

Så gott som alla socialsekretare upplever att det finns risk för hot och våld på arbetet. Två av tio har varit utsatta för hot eller våld. Det visar en undersökning som Akademikerförbundet gjort.

När det gäller dödshot har så gott som alla kommuner som policy att polisanmäla. Sveriges Radio har granskat alla anmälningar om dödshot mot socialsekreterare under 2008 och 2009 i landet och det visar sig att anmälningarna nästan aldrig leder till åtal och än mer sällan till fällande dom.

– Ett så pass grovt hot som mordhot mot en socialsekreterare borde rimligen leda till åtminstone en rättslig prövning i domstol. Jag måste säga att det är förvånande och alarmerande siffror, säger Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Under 2008 och 2009 anmäldes fyra dödshot mot socialsekreterare från Norrbotten. Samtliga anmälningar kom från Boden.

– Det kan ju vara att klienter säger "jag vet var du bor " i telefon, eller att man handgripligen tar tag i en person. Ett sådant fall har vi haft, säger Kerstin Larsson, verksamhetschef inom socialtjänsten i Boden.

Hon kan bara förklara Bodens särställning statistiken med att man är bättre på att anmäla.

– Jag har ingen bild av vi är mer drabbade eller annorlunda än andra kommuner. Kanske andra kommuner säger att man anmäler, men man anmäler inte. Jag säger att vi anmäler och vi anmäler, säger Kerstin Larsson.

Ett av dödshoten från Boden ledde till fällande dom. I de övriga fallen hände det som statistiken visar är det allra vanligaste. Det vill säga, ingenting.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista