Kaptensgropen i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
Malmberget

LKAB anmält för miljöbrott

Uppdaretad 15:59
Länsstyrelsen i Norrbotten har anmält LKAB för miljöbrott. Anmälan har lämnats in till åklagarkammaren i Östersund.

Gruvbolaget har enligt länsstyrelsen brutit mot miljödomstolens villkor genom att stoppa transporterna av gråberg för att fylla Kaptensgropen i Malmberget.

 - Det här är viktigt att man så långt möjligt kan fylla Kaptensgropen, för att därigenom kunna kontrollera dammspridning och sådant, säger David Berggård som jobbar med gruvtillsyn hos länsstyrelsen.

I mars förra året stoppades gråbergstransporterna på grund av seismisk aktivitet i berget som utgjorde en säkerhetsrisk för transporterna

I miljödomstolens villkor finns undantag när det exempelvis finns en säkerhetsrisk. Men länsstyrelsen ifrågasätter om en så här lång period kan räknas som ett undantagsfall.

- Ska det råda ett undantag tills vidare, hela tiden, efterlevnaden av villkoret kan ifrågasättas. Det är ju en lång sammanhängande period och det i sig kan ju föranleda att man ifrågasätter hur det här villkoret ska ses i ljuset av det, menar han.

LKAB har lämnat in ett förslag till miljödomstolen om att köra gråberget till Tingvallskulle dagbrott istället. David Berggård ser det alternativet som ett alternativ, men...

- Vi ser helst att deponeringen i Kaptensgropen, så långt som möjligt, ska kunna fortgå om läget skulle förändras på något sätt, säger han.

Nu ska åklagarkammaren i Östersund utreda om LKAB har gjort sig skyldig till ett miljöbrott eller inte.

- Det räcket helt enkelt att det finns en misstanke, då har vi skyldighet att överlämna ett sådant här ärende till miljöåklagaren, säger David Berggård.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista