Nya partier satsar på landsbygd, ungdom och vård

I natt gick tiden ut för att registrera nya partier inför valet och i Norrbotten finns nu tre nya partier.

En tydlig ungdomsprägel vill det nya partiet Framtid i Jokkmokks kommun ha. Landsbygdspartiet oberoende vill in i Luleås kommunfullmäktige. Rädda vården är bildat av Mansten och Styrman och partiet siktar på att ta sig in i landstingsfullmäktige.

 Roland Boman är initiativtagaren till Framtid i Jokkmokks kommun.

- Det ska handla mycket om att ungdomar måste få jobb. De senaste halvåret har det varit väldigt många som tappat jobben i Jokkmokk, säger Roland Boman.

Själv är han 57 år och ska leda Framtid i Jokkmokks kommun i början.

 Tidigare aktiv Socialdemokrat

- Hälften av de tio första namnen på valsedeln ska vara under trettio år, säger Boman som själv hoppade av politiken för något år sedan efter att ha varit aktiv Socialdemokrat i ett 20-tal år. Han har suttit i Jokkmokks kommunfullmäktige och varit Arbetarekommunens ordförande i sex år.

- Men jag har inget otalt med Socialdemokraterna, säger Roland Boman. Jag slutade för att jag ansåg att jag gjort tillräckligt i partiet.

I Råneå bor Erland Nilsson som också han är en välkänd politisk profil. Han var tidigare Centerpartist i kommunfullmäktige i Luleå i 24 år. Han avgick under 2006.

- Man måste känna att man trivs i gruppen i politiken, det var inte så för mig och så dog en nära partikamrat och det tog hårt.

"Stureplanscentern"

- Jag har bildat Landsbygdspartiet oberoende, för att alla partier inklusive Centerpartiet har vänt landsbygden ryggen i dag, säger Erland Nilsson. Stureplanscenter kallar jag det.

Hans nystartade parti Landsbygdspartiet oberoende, ska återvända till de traditionella centerpartistiska värderingarna där landsbygdsfrågor stod i centrum, menar han.

- Lite grand som det var i partiledaren Gunnar Hedlunds anda, säger Nilsson.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista