Sedan årskiftet behövs inte kontrollmärket.

Kritik mot slopat skattemärke

Vid årsskiftet försvann kontrollmärket för att förenkla för bland annat privatbilister. Men polisen är kritisk, eftersom det har inneburit att det blivit svårare att hitta olagliga och trafikfarliga bilar på landets vägar.

Tanken är att det slopade märket ska förenkla för privatbilister och företag, samt spara pengar hos transportstyrelsen genom minskad administration.

- Vi tycker att det är fullständigt vansinnigt. Det är vår indikation på att den här bilen ska vi kontrollera, men nu är den möjligheten borta, säger Roger Berg vid trafikpolisen i Norrbotten.

Innan årsskiftet kunde polisen med hjälp av kontrollmärket se om en bil saknade trafikförsäkring, inte var beskattad eller om bilen var obesiktigad. Nu måste de istället stämma av registreringsnumret mot vägtrafikregistret.

- Då måste vi slå på varenda bil och det tar ju sin tid att få fram det, säger Roger Berg.

Vissa polismyndigheter har fått tillgång till datorer i bilarna som de kan göra registerslagningar på och i exempelvis västra Götaland och Västmanland kan trafikpoliser kolla om en bil är laglig genom att skicka ett sms.

Sveriges Radio har pratat med tio polismyndigheter från Skåne i söder till Norrbotten i norr och nästan alla tror att det slopade kontrollmärket gör att de nu riskerar att missa fler olagliga bilar jämfört med när kontrollmärket fanns.

Transportstyrelsen sparar i år 50 miljoner kronor på att slippa administrera kontrollmärken och samtidigt får rikspolisstyrelsen 14 miljoner för att ta fram ny teknik. Just nu tittar de på ett system som finns i andra europeiska länder och som bygger på en kamera monterad på polisbilarna och som automatiskt jämför registreringsnumret mot vägtrafikregistret.

Birger Höök är direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen:

- Det är alltid så att när det sker ett teknikskifte så kan man uppleva det som lite oroande men jag tror faktiskt att när man väl har kommit igenom teknikskiftet så kommer man att uppleva att det har blivit en klar förbättring.

Men borde inte den tekniken redan ha funnits när märket togs bort då?

- Ja, det borde den kanske ha gjort men i och för sig så finns det redan nu möjligheter för polisen att snabbt få information men det vi tittar på och det Rikspolisstyrelsen tittar på är en ännu snabbare teknik.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista