Stressen ökar på vintern

Stressen ökar bland människor i norr under vintern. Framför allt drabbas männen.

Kylan och mörkret tros vara orsaken, enligt en undersökning som pågår i Vittangi, Lannavaara, Karesuando och Soppero bland 1000 utvalda.

– Det är väldigt tydliga mönster vi ser när det gäller årstidsskillnaderna. Man har en stresstopp före jul sedan är det en ännu starkare stresstopp i februari-mars, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet som gör undersökningen.

Gyllensten menar att det beror på att många bland de som ingår i undersökningen är renskötare och att det då är mycket att göra. Men senare under våren och sommaren minskade stressen både bland män och kvinnor.

Projektet med att kartlägga hälsosituationen i Karesuandoområdet ingår i ett större europeiskt samarbete. Och resultatet ska så småningom jämföras med resultatet från de andra deltagarländerna.

De man kommit fram till är att det är stora skillnader mellan årstiderna. Men förutom att stressen ökar under vinterhalvåret så påverkar också kylan.

– Jag är övertygad om att klimatet har betydelse. Det är för tidigt att säga att vi har bevisat det men jag tycker själv att resultatet talar starkt för det, säger Ulf Gyllensten. 

– Det är inte bara det att man måste vara med aktiv i sitt yrke under vinterperioden utan även klimatet och de påfrestningar man utsätts för, avslutar han.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".