1 av 2
Den utsatta Arvidsjaurspolisens bostad och bil.
2 av 2
En av de misstänkta för attentatet mot polismannen i Arvidsjaur. Foto Johan Winblad.

Tre års fängelse för brandbomb

De tre män, 18, 22 och 29 år gamla, som varit åtalade för att ha kastat brandbomber mot en polismans bostad i Arvidsjaur dömdes idag till långa fängelsestraff.

18-åringen dömdes till fängelse i ett år och fyra månader och 22- och 29-åringen till tre år.

De tre män 18, 22 och 29 år gamla som varit åtalade för att ha kastat brandbomber mot en polismans bostad i Arvidsjaur dömdes idag till långa fängelsestraff.

Två av de tre inblandade gav i förhandlingen en ganska detaljerad berättelse om vad som hände den tidiga morgonen i slutet av januari. Den tredje säger att han inte minns nåt.

Upprinnelsen till händelsen var att en av de åtalade hade blivit tagen för fylleri två gånger tidigare och var orolig över att förlora körkortet. Den polis som blev utsatt var den som gjort fylleriingripandena och de tre dömda ville hämnas.

Så tillsammans tillverkades brandbomberna , de till ock men provkastade en bomb på ett industriområde. Sen åkte de till polisens bostad, där polisen bodde med sin familj, han hade då kommit hem efter ett nattskift och just lagt sig. Enligt de dömda så var målet att förstöra bilen som stod parkerad på uppfarten.

Tingsrätten menar att det är klarlagt vad som hände, men att det är oklart vem av de åtalade som kastade den brandbomd som landade på bron till huset. Slutsatsen är att det var den som stod närmast, den äldste av de tilltalade.

Tingsrätten skriver i sin dom, att med hänsyn till att de tilltalade lämnade platsen medan bilen fortfarande brann och ingen vidtog några som helst åtgärder för att släcka elden eller tillse att den inte spred sig från bilen till garaget eller bostadshuset,  visar deras beteende att de varit helt likgiltiga inför om det skulle börja brinna att ske eller inte.

Rätten skriver också att gärningen framstår som än allvarligare då motivet för den varit att hämnas på polismannen för ingripanden som denne gjort i sin myndighetsutövning. Det torde i sig vara att bedöma som en grov förgripelse mot tjänsteman, samt då hämnden drabbat inte bara polisen utan även hans familj.

Elenor Norgren, SR Norrbotten
elenor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".