Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrbottens nya landskapsrätt

Publicerat onsdag 3 mars 2010 kl 16.03
1 av 2
2 av 2

Glöm bort palt, löjrom och renkött - Norrbotten har fått en ny landskapsrätt och den heter "Driva på frusen älv".

Sofia Hageback är 29 år och kommer från byn Huuki utanför Pajala. Hon är hobbykock och hennes efterrättskapelse "Driva på frusen älv" hade hård konkurrens om titeln Norrbottens nya landskapsrätt.

Det är tidningen Buffé som tillsammans med en del lokala potentater bland hundratals förslag valt ut rätten.

"Driva på frusen älv" är en elegant kreation med lime, grädde, svartvinbärssaft och vit choklad. Och så långfil som den där lite kärvare norrbottniska ingrediensen.

– Det här är jätteroligt. Det är en ära att få vara ansiktet för Norrbotten i den här tävlingen. Allting kom bara av sig själv. Och namnet, ja det var så det såg ut här då, berättar Sofia.

En vacker rätt med ett vackert namn. Men det spelar ju ingen roll om det inte smakar bra. Och enligt Sofia Hageback är smaken inget problem.

– Jag har provat den här rätten på min familj och jag kan säga att det är jättegott!

Tävlingsbidragen ska bli till en kokbok och den mer traditionellt lagda behöver inte oroa sig, i kokboken ska Norrbotten också representeras av mer handfasta rätter som älgfärslimpa och halstrad sik.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

"Driva på frusen älv"

Recept för 4 personer

1 dl konc svartvinbärssaft
2 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl långfil
1 tsk vaniljsocker
Svarta vinbär till garnering
Limeganache
30 g vit choklad
Rivet skal av 1/2 lime
1/2 dl vispgrädde

Gör så här:
1) Lägg gelatinbladen i kallt vatten 1,5 minut. Vispa grädden fast, den får inte vara för lös. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen. 2) Ta upp gelatinbladen och rör ner i den varma saften. 3) Blanda långfil, vaniljsocker och resten av saften i en bunke. Rör ner gelatinblandningen. Blanda väl. Vänd försiktigt ner den vispade grädden till en slät blandning. 4) Fördela moussen i fyra glas eller portionsformar. Täck med plastfolie. Ställ kallt i minst 4 timmar. 5) Limeganache: Finhacka chokladen. Koka upp grädden med limeskalet. Ta från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt är väl blandat. Låt svalna. 6) Häll smeten i en liten bunke och täck med plastfolie, ställ i kylen cirka tre timmar. 7) Ta fram ganachen och vispa den fast men inte hård. Fyll ev en spritspåse med ganachen och spritsa över moussen, eller klicka på den. Garnera med svarta vinbär och gärna kanderade limeskal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".