Nickelgruva nära Norrbotten

Sveriges första nickelgruva sen 1940-talet kan komma att bli verklighet i Storumans kommun, 17 mil från den norrbottniska länsgränsen.

– Det handlar om en investering i miljardklassen, konstaterar bergmästaren i Luleå, Jan-Olof Hedström på Bergsstaten, dit ansökan om att få öppna gruvan kom in för någon vecka sedan.

Det är det Stockholmsbaserade företaget IGE Nordic som, trots lågkonjunkturen, fortsatt att leta efter malmfyndigheter och som nu söker brytningskoncession för att öppna en nickelgruva i Storumans kommun vid sjön Rönnbäcken.

– Om företaget inom de närmsta åren skulle få de nödvändiga tillstånd som behövs; först rätt att öppna en gruva på just den platsen och rätt till själva fyndigheten av Bergsstaten och senare villkorade, detaljerade miljötillstånd av Miljödomstolen, så handlar det om en väldigt stor nickelgruva, konstaterar Jan-Olof Hedström när han ögnar igenom de inkomna handlingarna på datorn.

– Man har sagt att man har 240 miljoner ton malm; nickel, kobolt, guld, silver, platina och palladium.

Gruvfyndigheten är, enligt bergmästaren, dubbelt så stor som exempelvis den omtalade Tapulifyndigheten som det kanadensiska företaget Northland Resourses vill bryta i Pajala.

Viljan att verkligen genomföra planerna hos den svenska propekteringsbolaget, tvivlar inte Jan-Olof Hedström på.

– Man kan inte tvivla på seriositeten. Däremot kan man alltid ifrågasätta om man har undersökt alla miljöparametrar. Räcker det med den beskrivning man lämnat om hur man kommer jobba för att minska miljöeffekterna, som är negativa av en gruva.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista